Pajun käyttö rohtona
Jos olet vaeltmassa ja tulehdus iskee tai saat kovan kuumeen, tässä yksi tapa hoitaa vaivaa paikan päällä.Pajun kuori sisältää salisiini-glykosidia, joka elimistössä pilkkoutuu saligeniiniksi ja glukoosi-sokeriksi ja edelleen hapettuu salisyylihapoksi.
Salisyylihappo eli aspiriini vaikuttaa:
- kuumetta alentavasti
- kipuja lievittävästi
- tulehduksia poistavasti.
Rohdoksi käytetään pajujen kuorta, joka kerätään nuorista 2 - 3 -vuotiaista yksilöistä. Sopiva annos on esim. kourallinen kuoria, niin että sormenpäät koskettaa kämmentä. Pajunkuoret keitetään noin 2,5 dl:ssa vettä viiden minuutin ajan. Kuoret poistetaan ja neste jäähdyttyään juodaan.
Pajun kuorta käytetäänkin:
- reumaattisiin vaivoihin,
- päänsärkyyn,
- kuumeeseen
- ulkoisesti vaikeasti paraneviin haavoihin.
Koska pajun kuori lisää myös virtsahapon eritystä, siitä on myös apua kihtivaivoihin.
Pajun parkkiaineet vaikuttavat ruuansulatuselimistön vaivoissa ripulia ehkäisevästi, tulehduksia hoitavasti ja verisuonia supistavasti.
Ulkoisesti salisyylihappo-rohdoksilla voidaan hoitaa ihottumia ja ihoa hilseilyä.
Eniten rohdoksi tiedetään kerätty raidan ja halavan kuorta, mutta monet muutkin lajit sisältävät merkittäviä määriä salisiinia (mm. mustuvapaju, pohjanpaju ja valkopaju).
http://fi.wikipedia.org/wiki/Salisylaattipaju
http://fi.wikipedia.org/wiki/Halava
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti